جزییات گران شدن برق برای پر مصرف ها

به گزارش بازیکده، تهران (پانا)- از اول بهمن قرار است یارانه مشترکان پرمصرف برق به صورت پلکانی کاهش پیدا کند تا اگر مسئله ای با جریمه و پرداخت نقدی ندارند حداقل دیگر امکان استفاده از یارانه انرژی را نداشته باشند و همین امر منجر به ارایه طرح برق امید از سوی دولت شد اما یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس عنوان می نماید که این طرح تحول زیادی در مصرف بهینه برق ایجاد نخواهد کرد مخصوصاً اینکه در این طرح مسئله منطقه جغرافیایی پرمصرف ها نادیده گرفته شده است.

جزییات گران شدن برق برای پر مصرف ها

سال هاست که سخن از مصرف بی رویه برق در ایران می گردد و با مقایسه آمارهای جهانی دایم مردم ایران به عنوان اسراف کارترین در زمینهٔ مصرف انرژی خطاب می شوند، غافل از اینکه کمتر به زیرساخت های معیوب در زمینهٔ مصرف برق اشاره شده است. به عقیده بسیاری از کارشناسان مسئله پایین بودن قیمت انرژی در ایران و اقتصادیات کم برای مصرف انرژی از عوامل تأثیرگذار بر مصرف بی رویه برق در ایران است و حالا حرف و حدیث ها این است که قرار است بعد از این تفاوت های فاحشی در اندازه پرداختی قبض های مختلف رویت گردد.

در همه این سال ها، دولت های مختلف موافق حذف یارانه های حامل انرژی بوده اند اما بالاخره دولت سیزدهم با شعار حذف یارانه های پنهان به میدان آمد و درباره ارقام نجومی که صرف یارانه انرژی می گردد، سخن گفت و از تاریخ 1 بهمن طرح برق امید اجرایی شد تا اگر پرمصرف ها مسئله ای با جریمه نقدی ندارند حداقل دیگر امکان استفاده از یارانه انرژی را نداشته باشند.

در طرح برق امید پرمصرف های برقی چگونه جریمه می شوند

یارانه برق تا به امروز بر اساس اندازه مصرف پرداخت می شد و مشترکانی که برق بیشتری مصرف می کردند از یارانه بیشتری هم برخوردار بودند اما با اجرایی شدن طرح برق امید، آن بخش از انرژی برق که در چارچوب الگو مصرف می گردد، یارانه دریافت می نماید و یارانه پرمصرف ها برای آن بخشی که بیش از الگو، مصرف می نمایند به صورت پلکانی کاهش پیدا می نماید.

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق درباره جریمه بد مصرف ها و پرمصرف های برق از ماه بهمن گفته بود: آیین نامه تازه تعرفه برق مشترکان خانگی بر اساس بند ی تبصره 8 قانون بودجه سال 1400، به تصویب هیات وزیران رسیده و هدفش اصلاح مصرف پرمصرف هاست.

وی با اشاره به اینکه در فرمول تازه مشترکان خوش مصرف و کم مصرف مشمول افزایش تعرفه برق نخواهند شد درباره نحوه محاسبه مشمولان جریمه های برقی عنوان نموده بود: تعرفه برق مشترکان خانگی با مصرف بالاتر از الگوی مصوب به این ترتیب محاسبه می گردد که اگر الگوی مصرف 300 کیلووات ساعت باشد، تا این اندازه مصرف، مشترک تعرفه قدیم را می پردازد. مصارف بالای 300 کیلووات ساعت تا 450 کیلووات ساعت 1.5 برابر هزینه های تأمین برق، از 450 تا 600 کیلووات ساعت 2.5 برابر هزینه های تأمین برق و از مصرف 600 کیلووات ساعت به بالاتر 3.5 برابر هزینه تأمین انرژی را باید بپردازند.

7میلیون از 37 میلیون مشترک مصرفی برق، اسراف می نمایند

بر اساس آخرین آمار و اطلاعات، بیش از 75 درصد مشترکان صنعت برق تا سقف الگو، برق مصرف نموده و مابقی مصرف نمایندگان بالاتر از سقف الگو از این انرژی مهم استفاده می نمایند که تعدادشان به گفته سخنگوی صنعت برق 7 میلیون مشترک است.

طبق گزارش توانیر، تعداد مشترکان صنعت برق در ابتدای انقلاب تنها 3 میلیون و 399 هزار مشترک بود که این تعداد در انتها سال 92 به 30 میلیون و 287 هزار و در انتها دی ماه 99 به 37 میلیون و 512 هزار مشترک رسیده است.

طرح برق امید تحول زیادی در مصرف برق ایجاد نمی نماید

در همین زمینه پرویز محمدنژاد قاضی محله، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با پانا عنوان می نماید که طرح برق امید مصوبه هیات دولت است و البته که مجلس از قبل به دولت تکلیف نموده بود تا برای مصرف برق طرحی ارایه کند اما این طرح چندان تغییر و تحول خاصی در مصرف برق ایجاد نمی نماید و مجلس به علت دو شاخص مهم قانونی این طرح را پذیرفته است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مطرح نمود: وجه شاخص این طرح این است که دهک های بالایی بتوانند زیان دهک هایی پایینی را پوشش دهند یعنی مقداری پول از کسانی که پرمصرف اند گرفته می گردد و به کسانی که مصرف کمتر از 150 کیلووات دارند داده می گردد. درواقع هدف طرح برق امید مستضعفان اعم از بهزیستی و کمیته امداد یا خانه های کوچک که متعلق به دهک های پایین جامعه است، هستند.

وی اضافه کرد: موضوع دیگر در این طرح فرهنگ سازی است و پیامی که به مشترکان میانی داده می گردد تا با مدیریتی که دارند مصرف برق شان پایین بیاید.

مشکل کمبود برق وجود ندارد، مدیریت در پیک مصرف نداریم

محمدنژادقاضی محله درباره اندازه اثرگذاری این طرح در کاهش مصرف برق خانواده های پرمصرف اظهار کرد: فقط یکی از شاخص های بازدارنده قیمت است اما کنترل و مدیریت سیستم در شرکت توانیر و مسئله بهره وری باید جدی گرفته گردد. برای مثال ما در بودجه 1400 دولت را مکلف کردیم از کنترل های هوشمند استفاده کند تا قابلیت تنظیم برای افزایش مصرف و دست کاری برق و سرقت برق و همه این هایی که منجر به افزایش هزینه فراوری می گردد به نوعی کنترل گردد.

محمدنژادقاضی محله با اشاره به اینکه در ایران مشکل کمبود فراوری برق نداریم و باید مدیریت صحیح وجود داشته باشد، گفت: مشکل ما در مصرف نیست بلکه در پیک مصرف است. در تابستان ساعت های صبح نزدیک به ظهر مشکل برق نداریم، بلکه دم صبح یا غروب بیشترین مصرف برق وجود دارد. در مجموع فراوری ما از مصرف بیشتر است اما مشکل ما در پیک مصرف است که خاموشی خودش را نشان می دهد. مدیریتی که بیاید در این حوزه کار کند، کم داریم.

ضعف طرح برق امید نادیده گرفتن منطقه جغرافیایی است

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان می نماید که این کمیسیون طرح مانع زدایی را در 19 مورد در نظر گرفته و قرار است بعد از بودجه به صحن مجلس برود که در این طرح کاهش یارانه مصرف بر اساس منطقه جغرافیایی هم مورد نظر است.

وی گفت: در این طرح عنوان نموده ایم که هر شهرستان از یک نظام جغرافیایی و یک سیستم مصرف و آب وهوای خاص برخوردار است و همه این ها در طرح مانع زدایی مجلس دیده شده است. در جدول الگوی مصرف قبلی برای دو برابر الگوی مصرف یا یک برابر الگوی مصرف تعریف خاصی نداشتیم یا در رده های پایین مصرف و خانواده هایی که تمکن اقتصادی ندارند تا 150 کیلووات تعریفی یا برنامه ای برای تشویق یا تنبیه نداشتیم اما اکنون مسئله عدالت محوری در جدول تعرفه ها دیده شده است.

محمدنژادقاضی محله اضافه کرد: در گذشته کسانی که به لحاظ اقتصادی در سطوح بالای جامعه هستند خیلی قیمت برق برای شان مهم نبود حالا برای جریمه مبلغ 500 هزار تومان آنها بگردد 800 هزارتومان چندان عدد بزرگی نیست. درحالی که این قشر نباید از یارانه عظیمی که در حوزه برق و انرژی وجود دارد استفاده نمایند چون این یارانه مخصوص طبقه ای از جامعه است که عایدی کمی دارند.

لازم به ذکر است 85 درصد از مشترکان برق 50 درصد از کل برق فراوری شده در کشور را مصرف می نمایند و 16 درصد مشترکان پرمصرف نیز 50 درصد از برق کشور را مصرف می نمایند، از این تعداد 11 درصد 32 درصد، 2 درصد معادل 8 درصد از برق، و 2 درصد خیلی پرمصرف نیز 10 درصد از برق فراوری شده را در فصول گرم سال مصرف می نمایند.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 24 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 24 اردیبهشت 1401 گردآورنده: game-kade.ir شناسه مطلب: 1989

به "جزییات گران شدن برق برای پر مصرف ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جزییات گران شدن برق برای پر مصرف ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید