مصرف این ویتامین در پیشگیری از ابتلای به کرونا معجزه می کند
به گزارش بازیکده، خبرنگاران : رییس کلینیک درد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر مصرف دوز مناسب ویتامین سی برای کاهش بروز درد، مطرح نمود: به عنوان نمونه این روزها و در همه گیری کرونا بر مصرف روزانه 500 تا 1000 میلی گرم ویتامین سی برای تقویت سیستم ایمنی افراد تاکید و توصیه می شود.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، دکتر مسعود هاشمی - رییس انجمن بررسی و مطالعه درد در ایران- همزمان با روز جهانی درد با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی از سال 2004 و با هدف جلب توجه افکار عمومی به مسئله درد، 11 اکتبر مصادف با 20 مهرماه را به عنوان روز جهانی درد نامگذاری کرده است، اظهار کرد: یک پنجم جمعیت جهان از دردهای متوسط تا شدید رنج می برند و یک سوم این افراد به خاطر درد دچار ناتوانی در زندگی مستقل و غیروابسته به دیگران می شودن، این مساله اهمیت توجه به مساله درد و بکارگیری روش هایی برای پیشگیری از بروز دردهای حاد و مزمن را تشدید می کند.
وی با بیان اینکه روز درد هر ساله از سوی انجمن جهانی درد با یک عنوان خاص نامگذاری می شود، شرح داد: درد در بیماری های خاص، درد در بانوان، درد در بچه ها و سالمندان و درد در بیماران سرطان برخی از این نامگذاری هاست و امسال نیز روز جهانی درد با عنوان پیشگیری از درد نامگذاری شده و به همین دلیل بیشتر برنامه ها و تحقیقات به این سمت متمرکز شده است.
4 علت عمده بروز درد
هاشمی با بیان اینکه بروز درد 4 علت عمده دارد، شرح داد: جراحی، تروما و آسیب های ناشی از حوادث و تصادفات، سرطان و عوارض ناشی از درمان سرطان و در نهایت عفونت ها از عمده ترین دلایل بروز درد هستند که دردهای بعد از اعمال جراحی شایع ترین آن هاست.
وی با اشاره به اهمیت کنترل درد در مراحل اولیه بروز آن، اظهار کرد: درمان و کنترل سریع تر دردهای بعد از عمل جراحی با استفاده از روش های مختلف درمانی مانند مصرف داروهای ضد التهاب و غیره در پیشگیری از مزمن شدن درد در آینده تاثیرگذارتر است.
اهمیت کنترل درد در مراحل اولیه بیماری
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به دردهای گروه دوم یعنی دردهای ناشی از ضربه و تصادفات، مطرح نمود: شناسایی هر چه سریعتر آسیب و منبع درد و در ادامه کنترل و درمان، از تبدیل شدن آن به دردهای مزمن و پیچیده پیشگیری می کند.
وی همچنین با اشاره به اینکه 25 تا 50 درصد بیماران سرطانی که شیمی درمانی شده اند، پس از بهبود بیماری در کیفیت زندگی خود دچار مسائلی هستند، گفت: تحقیقات نشان داده است که استفاده از داروهای ضد تشنج و یا برخی داروهای ضد افسردگی می تواند تا حدی از بروز این عوارض و مزمن شدن دردها جلوگیری کند.
به گفته این فوق تخصص درد، در مورد عفونت ها نیز همین مساله صدق می کند، به عبارت دیگر در مورد عفونت هایی همچون زونا، اچ آی وی و یا همین کووید 19، درد جز علائم شایع در موارد حاد بیماریست، بنابراین شروع زودرس دارو و سرکوب درد در همان فاز حاد بیماری می تواند از بروز دردهای شدید در آینده پیشگیری کند.
روش هایی برای پیشگیری از بروز دردهای مزمن
هاشمی با تاکید بر روش هایی برای پیشگیری از بروز دردهای مزمن، اعلام کرد: باید توجه کنیم که کنترل سریع دردهای بعد از عمل جراحی، ضربه ها و تصادفات و یا عفونت ها از طریق مصرف داروهای ضد التهاب به معنای تسکین درد نیست، بلکه پیشگیری از بروز مسائل و دردهای مزمن در آینده است.
اهمیت ویتامین سی در پیشگیری از مزمن شدن درد
این استاد دانشگاه در ادامه با تاکید بر مصرف دوز مناسب ویتامین سی برای کاهش بروز درد، اعلام کرد: به عنوان نمونه این روزها و در همه گیری کرونا بر مصرف روزانه 500 تا 1000 میلی گرم ویتامین سی برای تقویت سیستم ایمنی افراد تاکید و توصیه می شود. همچنین این ویتامین به خاطر خاصیت ضد درد و ضد التهابی برای بیماران کرونایی نیز تجویز شده و جزو پروتکل های درمانی است.
وی تاکید کرد: مصرف دوز مناسب ویتامین سی در هر 4 گروه دردها، قطعا از مزمن شدن درد در آینده جلوگیری می کند.
شایع ترین دردها و بیشترین دلیل مراجعه به کلینیک های درد
این فوق تخصص درد همچنین در رابطه با شایع ترین دردها و مواردی که بیشترین شکایات بیماران را شامل می شود، شرح داد: کلینیک های درد قبل از شروع اپیدمی کرونا جزو شلوغ ترین مراکز بودند و بیشترین مراجعات نیز به دلیل کمردرد، سردرد و دردهای استخوانی، عضلانی و مفاصل بود. البته بعد از همه گیری و با مشخص پروتکل های بهداشتی، میزان مراجعات تا حدودی محدود شد.
هاشمی با بیان اینکه در طول همه گیری توصیه می شود که تنها بیماران دارای دردهای جدی به کلینیک های درد و مراکز درمانی مراجعه کنند، اظهار کرد: البته این روزها بستر مناسبی برای مشاوره های تلفنی و ویزیت های انلاین فراهم شده و افراد می توانند بعد از دریافت مشاوره های لازم نسبت به مراجعه به پزشک و یا ادامه درمان در منزل اقدام کنند.
با بروز چه دردهایی، سریع به پزشک مراجعه کنیم؟
وی با اشاره به دردهای جدی و ضرورت مراجعه به پزشک در این موارد، گفت: در این شرایط توجه به علایم اهمیت زیادی دارد، به عنوان نمونه در رابطه با سردرد، دردی که نصف شب و صبح زود بروز کند، همراه با اختلال بینایی و تاری دید بوده و به حدی شدید باشد که با مسکن نیز تسکین نیابد، دردی جدی است. در مورد کمر درد و گردن درد نیز دردی که همراه با سرّی و ضعف در دست و پا بوده و منجر به لنگیدن پای فرد شود، اهمیت داشته و در این شرایط مراجعه به پزشک ضروری است.
هاشمی در ادامه مطرح نمود: توصیه ما این است که در صورت بروز دردهای مزمن همیشگی همان دارو و درمان های سابق ادامه پیدا کرده و تا زمانی که شرایط قرمز کرونا ادامه دارد، از مراجعه غیرضروری به بیمارستان ها و مراکز درمانی پرهیز شود.
دردهای جدی را پشت گوش نیندازیم
وی با تاکید بر اینکه کلیه تصمیمات پس از مشورت با پزشک به صورت ویزیت آنلاین و یا تلفنی اتخاذ شود، اضافه کرد: به عنوان نمونه، بروز درد در اندام تحتانی و با سابقه دیسک کمر ممکن است همیشه درد سیاتیک نبوده و از جای دیگری منشاء گرفته باشد، در این شرایط بی توجهی به منشاء و منبع درد و عدم درمان به موقع می تواند تبعات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. بنابراین باید در مورد ادامه درمان در منزل و یا مراجعه به مراکز درمانی با پزشک متخصص مشورت شود. از طرف دیگر دردهایی که علائم جدی نداشته، منجر به بی خوابی فرد نشده و یا با سری و بی حسی همراه نیست، در این شرایط می توان صبر کرد و ادامه درمان را به زمان مناسبتری موکول کرد.
محاسن کلینیک های درد در دوران کرونا
هاشمی در عین حال با بیان اینکه کلینیک های درد جزو بخش های دارای ریسک بالا و پرخطر درمانی در زمان پاندمی و شیوع کرونا محسوب نمی شوند، اظهار کرد: یکی از مهمترین محاسن کلینیک های درد و روش های درمان غیرتهاجمی در این مراکز این است که نیاز به بستری افراد نبوده و در موارد جراحی نیز نهایتا یک شب بستری مورد نیاز است، لذا هم بیمار از ریسک آلودگی مراکز درمانی محفوظ مانده و هم نیاز سیستم درمان به تخت های بستری در شرایط کرونایی مرتفع می شود.
وی ادامه داد: بکارگیری روش های غیرتهاجمی در کلینیک های درد چندین حسن دارد، به عبارت دیگر هرچه ماندگاری بیمار در مراکز درمانی کمتر باشد، این مساله از چند جهت سودمند است، هم به نفع سیستم و اقتصاد درمان بوده و هم برای بیمار کم هزینه تر است، از طرفی تخت های بیمارستانی بی جهت اشغال نمی شود.
هشدار نسبت به مصرف خودسرانه داروهای مسکن و کورتون ها
رییس انجمن درد ایران در خاتمه با هشدار نسبت به مصرف خودسرانه داروهای مسکن و یا کورتون ها برای درمان و تسکین درد، اظهار کرد: تمامی این داروها باید با مشورت و تجویز پزشک مصرف شود؛ چراکه می تواند عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد، به خصوص در زمان شیوع کرونا مصرف کورتون می تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن شود و لذا باید در این رابطه آگاهانه و با مشورت پزشک اقدام شود.
منبع: اقتصادنیوز