طرز تهیه سوهان قم در 5 مرحله ساده به روش بازاری
به گزارش بازیکده، شیرینی سوهان قم یکی از خوشمزه ترین سوغاتی های پرآوازه ایرانی در دنیاست که قدمت پخت آن به دوره قاجار برمی شود. سوهان قم از همان ابتدا در کارگاه های آشپزی تهیه می شد و هنوز هم کارگاه های سوهان پزی کار و بارشان سکه است. با وجود این که درست کردن سوهان خانگی با کیفیت سوهان قم در خانه کار چندان آسانی نیست اما غیرممکن هم نیست. طرز تهیه مرحله به مرحله سوهان قم در خانه که از جمله انواع دسر ایرانی خوشگل و کم هزینه است را در این مقاله از در بخوانید.
مواد لازم برای تهیه سوهان قم به روش خانگی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
آرد سفید | 1 قاشق سوپ خوری |
آرد جوانه گندم | 2 قاشق سوپ خوری |
عسل | 2 قاشق غذاخوری |
گلوکز | 1 و نیم قاشق غذاخوری |
شکر | 210 گرم |
کره | 160 گرم |
زعفران پودر شده (دم نموده نباشد) | نصف قاشق چای خوری |
هل (پودر شده) | نصف قاشق چای خوری |
گلاب | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
مغز پسته و خلال بادام | به میزان دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد: 10 دقیقه
زمان مورد احتیاج برای پخت سوهان قم در خانه: 30 دقیقه
میزان کالری در 100 گرم سوهان قم خانگی: حدود 550 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه سوهان خانگی با آرد گندم
طرز تهیه سوهان خانگی ساده اصلا کار سختی نیست. برای درست کردن سوهان قم احتیاج به مواد در دسترس و زمان کمی دارید. در ادامه طرز تهیه سوهان قم را مرحله به مرحله دنبال کنید.
مرحله اول: آرد و جوانه گندم را تفت دهید
برای درست کردن سوهان قم، ابتدا آرد جوانه گندم و آرد گندم یا آرد قنادی را در یک قابلمه با هم مخلوط کنید. ترکیب این دو آرد را به مدت 3 دقیقه روی شعله ملایم گاز تفت دهید تا طعم و بوی خامی آن گرفته گردد.
مرحله دوم: شکر و گلاب را اضافه کنید
بعد از 3 دقیقه حرارت را روی حالت بسیار ملایم قرار دهید و شکر و گلاب را به آن اضافه کنید و به سرعت و بلافاصله هم بزنید. حرارت دادن این ترکیب را باید در حدی باشد که آغاز به جوش زدن کند.
در صورت تمایل می توانید آرد سفید گندم، آرد سفید قنادی، گلاب و شکر را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله سوم: بقیه مواد سوهان را اضافه کنید
وقتی روی مایه حباب تشکیل شد کره را اضافه کنید تا دوباره روی مایه سوهان حباب تشکیل گردد و جوش بیاید. مایه را هم بزنید تا کره در آن آب گردد و سپس گلوکز، زعفران، عسل و پودر هل را اضافه کنید و باز هم بزنید. این مایه را باید به مدت 20 الی 25 دقیقه به صورت پیوسته هم بزنید تا بدون اینکه به روغن بیفتد، غلیظ و کشدار گردد.
شما می توانید انواع کره حیوانی و گیاهی، زعفران، عسل و هل را از فروشگاه های به صورت اینترنتی و حضوری تهیه کنید.
مرحله چهارم: سوهان را روی فویل بریزید
در این مرحله یک فویل آلومینیومی روی سطح صاف یا کابینت پهن کنید. روی فویل را با میزانی روغن یا کره چرب کنید و مایه سوهان غلیظ شده را با ملاقه روی فویل بریزید. روی مایه سوهان خلال پسته یا خلال بادام بریزید و با یک گوشتکوب چرب شده یا وردنه چرب شده سریع مایه سوهان را پهن کنید. این کار باید خیلی سریع انجام گردد چون احتمال سفت شدن سوهان بالا می رود.
برای خرید فویل آلومینیومی می توانید از فروشگاه های به روش های خرید حضوری یا اینترنتی اقدام کنید.
مرحله پنجم: سوهان را از فویل جدا کنید
بعد از اینکه مایه سوهان را باز کردید و سرد شد به راحتی می توانید آن را از فویل جدا کنید. به این ترتیب سوهان شما حاضر است. سوهان را در جای خشک، بدون رطوبت و دور از نور آفتاب در یک ظرف درب دار نگهداری کنید.
روش تهیه سوهان لقمه ای ایرانی
در این روش از طرز تهیه سوهان لقمه ای، بعد از درست کردن مایه سوهان، آن را به دو قسمت تقسیم نموده و روی 2 فویل بریزید. سپس روی یک لایه از سوهان میزانی مغز پسته و بادام بریزید.
یک لایه سوهان دیگر که روی فویل داشتید، روی مغزها بگذارید. با وردنه روی سوهان بکشید یا با مهر سوهان روی لایه سوهان دوم، ضربه بزنید تا پهن گردد. بعد سوهان را به صورت مکعبی با چاقوی تیز برش بزنید و اجازه دهید چند دقیقه خودش را بگیرد. سپس مکعب های سوهان را جدا کنید و در ظرف سرو بچینید.
روش تهیه سوهان عسلی
سوهان عسلی با سوهان شکری، فرق می نماید و شبیه به است. برای درست کردن آن باید میزان شکر و عسل باید به میزان هم باشد و در آن از آرد استفاده نمی گردد.
مواد اصلی سوهان عسلی که سوغات اصفهان است، شامل کره، روغن، شکر، عسل و مغزیجات است اما روش پخت آن تا حدی مشابه سوهان قم است. برای آموزش ، می توانید روی لینک مقاله مورد نظر کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن سوهان خانگی
چرا سوهان سفت می گردد؟
سوهان را بعد از ریختن روی فویل، باید سریعا صاف کنید. اگر این کار را به سرعت انجام ندهید، سوهان سفت می گردد.
چه زمانی مایه سوهان را باید از روی حرارت برداریم؟
حرارت تماشا بیش از حد سوهان، باعث سفت شدن یا کم حرارت تماشا آن، باعث شل شدن بافت سوهان می گردد. برای میزان گیری میزان دقیق حرارت تماشا سوهان:
1- به میزان یک قاشق از مایه سوهان را در یک کاسه آب سرد بیندازید. اگر سوهان سریع جمع شد، ظرف را از روی حرارت بردارید.
2- هر زمان رنگ مایه سوهان طلایی رنگ شد، آن را از روی حرارت بردارید.
چرا سوهان قم نرم می گردد؟
1- اگر مایه سوهان، طلایی نشده بود و حرارت را قطع کردید، سوهان شما چسبناک و نرم می گردد. در این صورت حتی مایه سوهان به راحتی از سینی یا قابلمه جدا نمی گردد.
2- اگر نسبت میزان شکر را رعایت نکنید، سبب نرم شدن بافت سوهان می گردد.
چرا سوهان قم تیره می گردد؟
1- اگر رنگ عسل تیره باشد، رنگ سوهان هم تیره می گردد.
2- اگر بیش از حد سوهان را بجوشانید، احتمال اینکه ته بگیرد و تیره گردد زیاد است.
منبع: افق کوروش