چگونه تراشه یک دلاری عامل بحران در اقتصاد جهانی شد؟
به گزارش بازیکده، برای پی بردن به این که چرا صنعت نیمه رسانای 450 میلیارد دلاری دچار بحران شد، بهترین نقطه برای آغاز، قطعه یک دلاری به نام دیسپلی درایور است.
صدها نوع تراشه مختلف صنعت سیلیکون دنیای را تشکیل می دهند که پرزرق و برق ترین آنها از سوی شرکتهایی نظیر کوالکام و اینتل از 100 دلار تا بیش از 1000 دلار قیمت دارند. اینها تراشه هایی هستند که در رایانه های قدرتمند یا تلفنهای هوشمند کوچکی که در جیب شما جای می گیرند، بکار برده می شوند. تراشه دیسپلی درایور یک تراشه معمولی است که تنها هدف آن ارسال دستورالعملهای ابتدایی برای نورانی کردن صفحه در تلفن، مونیتور یا دستگاه ناوبری است.
مشکل صنعت تراشه و شرکتهای دیگری مانند خودروسازان این است که تراشه های دیسپلی درایور به حد کافی وجود ندارند. شرکتهای سازنده این قطعه قادر به پاسخگویی به تقاضای رو به رشد نیستند بنابراین قیمتها افزایش پیدا نموده است. این امر در کمبود عرضه و افزایش هزینه پنلهای LCD سهیم بوده است که قطعه ضروری برای ساخت تلویزیونها، لپ تاپها و همچنین خودروها، هواپیماها و یخچالهای پیشرفته هستند. کمبود این قطعه باعث شده است شرکتها نتوانند محصولاتشان را فراوری نمایند.
اکنون آسیب کمبود عرضه چنین قطعاتی که بی اهمیت به نظر می رسند، در اقتصاد دنیای پدیدار شده است. خودروسازانی مانند فورد موتور، نیسان موتور و فولکس واگن فراوریشان را کاهش داده اند و در نتیجه خسارت بیش از 60 میلیارد دلاری درآمد این صنعت در سال 2021 برآورد شده است.
این شرایط پیش از بهتر شدن، وخامت بیشتری پیدا خواهد نمود. طوفان زمستانی کم سابقه در تگزاس، بخشهای وسیعی از فراوری آمریکا را فلج کرد. همچنین آتش سوزی در یک کارخانه ژاپنی باعث تعطیلی یک ماهه این تاسیسات شد. شرکت سامسونگ الکترونیکس در مورد عدم توازن جدی در این صنعت هشدار داده و شرکت تایوانی TSMC اعلام نموده است با وجود این که کارخانه هایش با ظرفیت بیش از 100 درصدی فعالیت می نمایند قادر نیست با تقاضا همگام بماند.
کمبود تراشه، زاده یک محاسبه اشتباه پس از شیوع پاندمی ویروس کرونا در سال 2020 بود. هنگامی که پاندمی کووید 19 در سراسر دنیا گسترش پیدا کرد، بسیاری از شرکتها انتظار داشتند مردم با سخت شدن شرایط مالی، میزان هزینه هایشان را کاهش دهند. اما مردمی که در خانه حبس شده بودند آغاز به خرید کردند و رایانه های بهتر و نمایشگرهای عظیمتری خریدند تا بتوانند از خانه به کار ادامه دهند. برای بچه هایشان لپ تاپهای جدیدی برای آموزش از راه دور خریداری کردند. تلویزیونهای فور کی، کنسولهای بازی، دستگاههایی مانند کف شیرساز، سرخ کن و مخلوط کنهای قوی خریداری کردند تا زندگی در قرنطینه را دلپذیرتر نمایند.
خودروسازان هم غفلت کردند. این شرکتها کارخانه هایشان را تعطیل کردند زیرا تقاضا به دلیل عدم امکان مراجعه برای خرید سقوط نموده بود. آنها به تامین نمایندگان قطعه اعلام کردند ارسال قطعات از جمله تراشه هایی که برای فراوری خودروها بسیار ضروری هستند را متوقف نمایند.
سپس یکباره تقاضا در اواخر سال میلادی گذشته اوج گرفت. مردم می خواستند از خانه خارج شوند و تمایلی به استفاده از حمل و نقل عمومی نداشتند. خودروسازان کارخانه هایشان را بازگشایی کردند و با سرافکندگی سراغ تراشه سازانی نظیر TSMC و سامسونگ رفتند. اما پاسخی که شنیدند این بود که باید منتظر بمانند. نمی توانند به سرعت کافی برای مشتریان وفادارشان تراشه فراوری نمایند.
کمبود قطعه باعث افزایش قیمتهای LCD شده است. قیمت پنل LCD در اندازه 50 اینچی برای تلویزیونها در فاصله ژانویه سال 2020 تا مارس سال جاری دو برابر شده است. ماتیو کانترمان از بلومبرگ اینتلیجنس پیش بینی می نماید فرایند افزایش قیمتهای LCD حداقل تا سه ماهه سوم سال جاری ادامه پیدا خواهد نمود.
عامل دیگری که بحران را تشدید کرد، کمبود شیشه است. فراورینمایندگان عظیم شیشه حوادثی را در پایگاههای فراوریشان گزارش نموده اند که شامل خاموشی در کارخانه نیپون الکتریک گلس در دسامبر و انفجار در کارخانه فاین تکنو کوریای AGC در ژانویه بود. پیش بینی می گردد محدودیت فراوری تا تابستان سال جاری ادامه پیدا کند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، همه این موارد باعث رونق کسب و کار شرکتهای این صنعت شده است. فروش هایمکس افزایش یافته و قیمت سهامش از نوامبر سه برابر شده است. ارزش سهام نواتک روز سه شنبه 6.1 درصد صعود کرد و به رکورد بالایی رسید و رشد سال جاریش را به بیش از 60 درصد رساند. انتظار نمی رود کمبود تراشه به خصوص قطعات خودروسازی به این زودی برطرف گردد.،ایسنا
منبع: ایران آنلاین